Festés munkák

IMG_4235

Sokan úgy gondolják, hogy a festés otthon házilag is megoldható, és ezzel sokat spórolhatnak a költségeken, de ezt meg kell cáfolnunk. A szaktudást, illetve szakembert nélkülöző festési, mázolási munkák, azaz a „Háztáji megoldással” készült festett felületek olykor sokkal drágább megoldást jelentenek, hiszen csak a végén tapasztalja meg a tulajdonos, hogy az egészet újra kell csináltatni egy szakemberrel. Nem beszélve a vége láthatatlan lecsepegett foltok feltakarításáról.

Node kezdjük mindjárt az elején! Már az sem mindegy, hogy mihez milyen típusú (mihez/mire mi való) és milyen gyártmányú festéket használunk. Nem árt az adott festék címkéjét áttanulmányozni vásrlás előtt.
Már az is sokat elárul a termékről és a gyártóról, hogy mennyi információt találunk a címkén.

Szigorú előírásoknak kell megfelelnie egy festéknek és magának a címkéjén található információknak is a fogyasztó tájékoztatására. A minimális követelménynél többet is el lehet helyezni a festék csomagolásán. Persze, csak ha vannak a terméknek kiemelkedő tulajdonságai…

Bár sok esetben ez sem mérvadó. Ilyen esetekben jól jön a szakember személyes tapasztalata, aki akár 20-30 kanna festéket is felken egy héten. Tehát kellő tapasztalata lehet az évek során a gyártókról és a különféle festékekről, hogy mit érdemes használni, és mit nem szabad semmiképp.

Az sem mindegy hogyan történik az adott festék felhordása, és milyen védőeszközöket használunk. A szakember ezeket fejből tudja terméktípustól függően. Amennyiben elmulasztja a kell óvintézkedéseket, abból komoly baj illetve akár tartós egészségkárosodás is származhat. Akár égési sérülések is beszerezhetőek festékoldó szerek használatakor. Lehet, érdemes ezt a munkát mégis csak szakemberre bízni.

Adott festék számos olyan tulajdonsággal bír, amit érdemes a dobozon feltüntetni. Az alapvető információk közé tartozik a festék összetevőinek listája, több nyelven. Erről a festékről rögtön kiderül, hogy vízzel hígítható, vagy sem, azaz hogy oldószeres, vagy nem oldószeres, így tűzveszélyes vagy sem. Maga az oldószer is számos veszély forrása lehet.

Rendkívül fontos az is, hogy az adott termék tartalmaz –e például hozzáadott formaldehidet, és/vagy olyan kémiai vegyületet, amit a formaldehid tárolására és folyamatos felszabadítására fejlesztettek ki.

Az egészségügyi és biztonsági besorolásra is fontos odafigyelni. A KERMI-szám megléte a termék minőségellenőrzéséhez fontos. A gyártási idő és a lejárat dátuma is az alapvető, kötelező tudnivalókhoz tartozik.

A helyes festékválasztást követően a felhordás fajtája, eszköze sem mindegy. A felhordási és az előkészítési technológia ismerete is fontos.

Nem mindegy, hogy csíkos, szőrös, vagy durva felület lesz a végeredmény. Esetleg felpikkelyesedik, lepereg, vagy foltokban takar a felhordott festék. Bízza ránk festési munkálatait. Igényeljen tőlünk díjmentes felmérést és kérjen tőlünk árajánlatot.

Ne feledje! Sok esetben az olcsóbb a drágább, ha újra kell csinálni…